8 pysznych przepisów na wegetariański grill

warzywne szaszłyki

W UK nareszcie doczekałam się pięknej wiosennej pogody, cieszę się jak dziecko i oficjalnie rozpoczynam mój sezon grillowy. Zapraszam Was do wypróbowania moich wegetariańskich, sprawdzonych przepisów na grilla, które z pewnością ucieszą nie tylko wegetariańskie podniebienie. Dania pyszne, są łatwe do przygotowania i testowane na mięsożercach.

8 pysznych przepisów na wegetariański grill

 

Warzywne szaszłyki w pysznej marynacie

 

Składniki na 3 szaszłyki

  • 6 małych pieczarek
  • 3 mini kukurydze
  • około 1/2 małej cukinii
  • 3 pomidory koktajlowe
  • pół papryki
  • 3 wegetariańskie kiełbaski

Marynata

  • czubata łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta cząbru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Paprykę, cukinię i kukurydzę umyj dokładnie.
  2. Pieczarki obierz ze skóry i opłucz.
  3. Paprykę pokrój w około 4 cm kawałki, cukinię w talarki o grubości około 7 mm, kukurydzę podziel na dwie części. Kiełbaski przekrój na pół.
  4. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej warzywa i kiełbasę. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 1 godzinę.
  5. Po tym czasie nadziewaj składniki na szaszłyki w dowolnej kolejności.
  6. Piecz na grillu przez 30 – 35 minut.

 

Faszerowana cukinia z grilla

 

faszerowana cukinia z grilla

Składniki na 2 porcje

  • 1 mała, młoda cukinia
  • 4 nieduże pieczarki
  • pół średniego pomidora
  • 1 łyżka posiekanych liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanych liści świeżej pietruszki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku ziołowego
  • plasterek żółtego sera
  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki oleju
  • sól

 

Przygotowanie

  1. Cukinię umyj i przekrój na pół wzdłuż.
  2. Łyżeczką wydrąż pestki.
  3. Pieczarki obierz ze skóry i opłucz. Drobno posiekaj.
  4. Pomidora opłucz i obierz ze skóry. Drobno posiekaj.
  5. Pieczarki i pomidora wymieszaj z bazylią, pietruszką, czosnkiem i majerankiem. Dosól do smaku i wymieszaj.
  6. Olej wymieszaj z koncentratem.
  7. Posyp delikatnie cukinię z wierzchu solą, a następnie posmaruj koncentratem wymieszanym z olejem.
  8. Nałóż farsz do wydrążonej cukinii i połóż na nią paski sera żółtego.
  9. Piecz na grillu, około 50-60 minut, aż cukinia zrobi się miękka, a z farszu odparuje większość soku.

Sałatka piknikowa

 

sałatka piknikowa

Składniki na 4 nieduże porcje

  • 400 g ziemniaków (4 średnie ziemniaki)
  • 350 g ogórków gruntowych (4 średnie ogórki)
  • 3 łyżki lub więcej posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 200 g gęstego jogurtu 9%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w skórkach. Po wystudzeniu obierz i pokrój w pół talarki o grubości około 0,7 cm.
  2. Ogórki umyj, obierz i pokrój w dość cienkie talarki.
  3. Wymieszaj razem wszystkie składniki i dodaj soli oraz pieprzu do smaku.

 

Grillowane warzywa w pysznej marynacie

 

grillowane warzywa w marynacie

Składniki

Marynata

  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • czubata łyżeczka musztardy (ja użyłam francuskiej)
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki miodu
  • sól do smaku
  • ząbek czosnku przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie)

Warzywa

  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • pół pęczka pietruszki
  • pół cytryny

Przygotowanie

  1. Wymieszaj dokładnie składniki na marynatę.
  2. Pieczarki i cebulę obierz, wszystkie warzywa dokładnie umyj.
  3. Warzywa pokrój na niezbyt duże kawałki, pietruszkę drobno posiekaj.
  4. Pokrojone warzywa wrzuć do marynaty na godzinę.
  5. Posmaruj aluminiową tackę tłuszczem i umieść na niej warzywa.
  6. Następnie zegnij tackę w połowie i zamknij w środku warzywa zaginając rogi tacki.

 

Ziemniaki czosnkowe z grilla

 

ziemniaki czosnkowe z grilla

Składniki

  • małe ziemniaki z ciekną skórką
  • kilka ząbków czosnku
  • posiekany świeży koperek
  • masło
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyj. Ponacinaj z wierzchu w kratkę.
  2. Czosnek obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Włóż plasterki czosnku w nacięcia na ziemniakach.
  4. Posmaruj ziemniaki po wierzchu masłem, następnie posyp solą i świeżym koperkiem.
  5. Zawiń w folię aluminiową i piecz na dobrze rozgrzanym grillu około godzinę, aż ziemniakom delikatnie zbrązowieje skórka, a w środku będą miękkie.

 

Pieczarki faszerowane mozzarellą i ziołami

 

pieczarki faszerowane mozzarellą i ziołami

Składniki na 4 pieczarki

  • 4 duże pieczarki
  • około 110 g startego sera mozzarella
  • pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku ziołowego
  • czubata łyżka posiekanych liści świeżej bazylii
  • czubata łyżka posiekanych liści świeżej pietruszki
  • sól

Przygotowanie

  1. Pieczarki obierz i umyj.
  2. Starty ser wymieszaj z ziołami.
  3. Pieczarki poprósz solą.
  4. Nałóż farsz do pieczarek i ułóż je na aluminiowej tacce.
  5. Grilluj około 30 minut do momentu, aż pieczarki zmiękną i nieco się przyrumienią od spodu, a ser się rozpuści.

Jabłko z grilla nadziewane suszonymi owocami i miodem

 

jabłko z grilla

Składniki

  • małe słodkie jabłka
  • mieszanka suszonych owoców, ja wybrałam miks rodzynek, moreli, kandyzowanych skórek cytrusowych, kandyzowanych wiśni oraz porzeczek
  • miód
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Jabłko umyj i obierz ze skóry. Wydrąż środek, tak aby usunąć ogryzek.
  2. Jabłko poprósz cynamonem, wlej do środka łyżeczkę miodu, a następnie dopełnij suszonymi owocami. Owiń folią aluminiową.
  3. Piecz na niezbyt rozgrzanym grillu, aż jabłka zmiękną.
  4. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną.

 

Czosnek z grilla

 

czosnek z grilla

Składniki na 2 główki czosnku

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • oraz oczywiście czosnek

Przygotowanie

  1. Całą główkę czosnku opłucz, zdejmij wierzchnią warstwę skórki.
  2. Odkrój dolną część główki razem z korzonkiem (jakieś 6-7 mm) tak, aby czosnek się nie rozpadł.
  3. Na talerzu wymieszaj olej z przyprawami i dokładnie obtocz w nim czosnek, szczególnie spodnią część.
  4. Czosnek owiń folią aluminiową i piecz na grillu zmieniając strony od czasu do czasu. Czosnek jest gotowy, gdy da się go łatwo wycisnąć z łupinki i rozsmarować na pieczywie. Czas pieczenia to około 40 – 60 minut, w zależności od temperatury grilla.
  5. Podawaj na gorąco jako dodatek do pieczywa.

 

Smacznego
Izzy


Grillowanie w duecie z zieleniną

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: