Białko odpowiednie dla Ciebie

Wysiłek fizyczny przyczynia się do większego zapotrzebowania na jeden z makroelementów, czyli białka, które jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Na rynku, czy to w sklepach stacjonarnych, czy w internecie dostępnych jest wiele rodzajów białka. Początkującego może przyprawić to o zawrót głowy. Skąd taka osoba ma wiedzieć jakie białko wybrać?

Najlepiej przyswajalną formą białka jest takie, które dostarczamy z pożywienia. Jednak przy zwiększonym zapotrzebowaniu na ten makroskładnik może to być mocno utrudnione. Osobą trenującym zaleca się spożywanie od 1,3 do 2g białka na kilogram masy ciała. Przy treningu bardziej wyczynowym zapotrzebowanie to zwiększa się nawet do 2,4g na kilogram masy ciała. Wtedy najlepiej sięgnąć po odżywkę białkową.

Trzy podstawowe rodzaje białka
Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje białka: koncentrat, hydrolizat oraz izolat. Zasadniczą różnicą między nimi jest czas wchłaniania po spożyciu. Hydrolizat wchłania się najszybciej, izolat trochę wolniej, ale również szybko a koncentrat wolniej. Jednak dla osób ćwiczących różnica ta nie jest odczuwalna. Izolat ma jedną zasadniczą zaletę. Nie posiada praktycznie węglowodanów, tłuszczu, laktozy czy glutenu. Natomiast w koncentracie znajduje się około 20-25% wyżej wymienionych składników.
Kierując się walorami smakowymi zdecydowanie wygrywa koncentrat. Zważywszy na fakt, że zawiera on mniej białka niż izolat to z tego powodu można dodać do niego więcej wypełniaczy smakowych. Najgorszym wyborem pod względem smakowym będzie hydrolizat. Zawartość białka sięga tam nawet do 90% przez co można tam dodać niewiele wypełniaczy. Zaletą hydrolizatu jest to, że został poddany on procesowi hydrolizy, który ma za zadanie polepszyć wchłanianie białka do organizmu. Należy również unikać białek roślinnych. Powodem tego jest fakt, że takie białka wchłaniają się słabo. Co więcej takich białek powinni unikać mężczyźni a przede wszystkim sojowych. Powód? Pogorszenie jakości nasienia.

Białko serwatki czy kazeina
Serwatka jest to produkt uboczny powstający przy produkcji serów z mleka. Białko to jest najbardziej popularnym białkiem. Charakteryzuje się bardzo dobrą wchłanialnością, dlatego doskonale nadaje się po treningu. Wadą serwatki jest fakt, że zawiera laktozę. Wiele osób jest uczulonych na tę substancję. Dodatkowo takie białko może posiadać dość dużo kalorii z powodu wypełniaczy smakowych.
Kazeina jest to podstawowy składnik mleka. Stanowi około 70-75% wszystkich białek występujących w mleku. Substancja ta jest dodatkowo źródłem wapnia oraz fosforu. Ponadto wykazuje inne właściwości zdrowotne dla naszego organizmu:
-wzmacnia układ odpornościowy
-działa przeciwzakrzepowo
-działa przeciwbakteryjnie
-zwiększa wydolność organizmu
-redukuje tkanki tłuszczowe
Kazeina w przeciwieństwie do serwatki jest białkiem, które wchłania się wolniej do naszego organizmu. Z tego powodu zaleca się, aby to białko było stosowane na noc, najlepiej tuż przed snem.

Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest, aby wybierać białko wysokiej jakości od znanych i rekomendowanych producentów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here