Curry z kalafiorem i ziemniakami

Curry z kalafiorem i ziemniakami

Curry z kalafiorem i ziemniakami to lekkie, aromatyczne danie idealne na szybki i pyszny obiad.

To kolejna moja propozycja na bezmięsne danie główne, idealne dla wszystkich fanów curry oraz orientalnych smaków. Potrawa ma piękny, optymistyczny kolor i smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania.

Curry z kalafiorem i ziemniakami

Składniki na 2 porcje

  • 170 g kalafiora
  • 200 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 łyżki mango chutney
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek chłodnego bulionu warzywnego wymieszanego z 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż do podania
  • świeża kolendra lub pietruszka do dekoracji

 

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większe cząski i gotuj przez 15 minut.

  2. Kalafiora opłucz, podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek i gotuj przez 3- 4 minuty. Odsącz.

  3. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj.

  4. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż curry, kurkumę, cebulę, chilli oraz czosnek przez około 3 – 4 minuty, mieszając.

  5. Dodaj kalafiora, ziemniaki, bulion, mango chutney i wymieszaj. Smaż przez 4- 5 minut. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

  6. Podawaj na gorąco z ryżem.

Smacznego

Izzy

2 Responses to Curry z kalafiorem i ziemniakami

  1. mopswkuchni napisał(a):

    Przypomniałaś mi o tym curry, Robiłam kiedyś i było pyszne. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: