Dynia z makaronem, papryką i pomidorami

Krem z dynią i pomidorami

Ostatnio brak mi czasu na gotowanie, a zajęcie to lubię, zwłaszcza kiedy widzę na twarzy degustatorów objawy szczęśliwości po spożyciu moich produkcji. W tygodniu praca, praca, praca, a po pracy kolejne obowiązki. Ale od czego są weekendy.

W tym wszystkim są oczywiście plusy. Zaprezentowałam dziś moim wspaniałym koleżankom zdjęcie do tego wpisu – od razu pociekła im ślinka i zrobiły się głodne! To chyba dobry znak 🙂

Mimo stałego niedoboru czasu zawsze znajdę chwilę na rozprawienie się z dynią, gdy tylko taką upoluję. Kocham dynie i kiedy widzę pomarańczowe, zielone i żółte głowy  o najróżniejszych kształtach, mam uśmiech na twarzy i niecny plan popełnienia jakiegoś smakowitego dania. Powoli nadciąga Halloween, więc z moim dyniowym świrkiem będzie prawdopodobnie coraz gorzej, bądźcie przygotowani 😉

Dynia z makaronem, papryką i pomidorami  to pyszna, rozgrzewająca i pożywna potrawa przygotowana z jesiennych darów, idealna na listopadowe słoty. Wspaniała opcja na obiad, lunch lub kolację w pięknych, jesiennych barwach. Dominuje oczywiście moja kochana dynia, której wtóruje soczysta papryka, pomidory i oczywiście makaron. Zapraszam do wypróbowania!

Dynia z makaronem, papryką i pomidorami

Składniki

  • 250 g papryki czerwonej (250 g)
  • 1 kg dyni
  • 1,5 kubka makaronu  Penne
  • 3 parówki lub kiełbaski wegetariańskie
  • 2 większe dojrzałe pomidory (400 g)
  • 1 cebula
  • 1/3 kubka bulionu warzywnego (można użyć kostki warzywnej)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu.
  2. Dynię umyj, oczyść z pestek  i obierz, następnie pokrój w około 1,5 – 2 cm kostkę.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w około 1,5 cm kostkę.
  4. Cebulę umyj i drobno posiekaj.
  5. Pomidory opłucz, obierz ze skóry. Pokrój w niedużą kostkę.
  6. Kiełbasę lub parówki pokrój w plasterki.
  7. Na większą patelnię wlej olej i podsmaż cebulę przez 1 minutę.
  8. Po tym czasie dodaj dynię, paprykę, przyprawy i wymieszaj. Duś pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 15 minut.
  9. Następnie dodaj pomidory, kiełbasę oraz bulion i duś po przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  10. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem.
  11. Danie podawaj na gorąco ozdobione świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.

Pozdrowienia dla Magdy i Ani!

Spróbuj także:

Krwisty koktajl „Rh Plus”

Krem z dynią i pomidorami

 

Smacznego

Izzy

 

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: