Izzystrone z super ostrym dżemem chilli

Izzystrone z super ostrym dżemem chilli

Izzystrone z super ostrym dżemem chilli to moja niegrzeczna wersja popularnej włoskiej zupy minestrone. Tym razem nieco improwizowałam i dodałam trochę piekielnie ostrego dżemu chilli. To smakołyk dla prawdziwych twardzieli, więc trzeba uważać z ilością, jaka ląduje w potrawie. To świetne danie dla osób, które lubią wyrazise, aromatyczne potrawy.  Zupa smakuje wyśmienicie i bardzo łatwo się ją przygotowuje. Zapraszam do wypróbowania!

Izzystrone z super ostrym dżemem chilli

 

Izzystrone z super ostrym dżemem chilli

Izzystrone z super ostrym dżemem chilli

Składniki

  • 50 g selera naciowego (1 gałązka)

  • 70 g papryki czerwonej (około 1/2 papryki)

  • 250 g ziemniaków (jeden większy ziemniak)

  • 60 g marchewki (jedna nieduża marchewka)

  • 70 g pora

  • 150 g dojrzałych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • pół puszki odsączonego zielonego groszku

  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • kubek ugotowanego makaronu

  • 2 łyżki oleju

  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • kilka liści świeżej bazylii

  • łyżeczka mieszanki przypraw: oregano, bazylii, papryki czerwonej, tymianku, rozmarynu, pietruszki

  • sól do smaku

  • super ostry dżem chilli do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w około 1,5 cm kostkę.

  2. Marchew obierz, umyj i pokrój w około 0,5 cm kostkę.

  3. Selera i pora umyj i pokrój w dość cieknie plasterki.

  4. Paprykę umyj i pokrój w około 1 cm kostkę.

  5. Cebulę obierz, umyj idrobno posiekaj.

  6. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  7. Pomidory umyj, obierz i pokrój w nieduże kawałki.

  8. W większym rondlu, na oleju podsmaż cebulę i czosnek przez 2 minuty mieszając od czasu.

  9. Dodaj warzywa i przyprawy (oprócz bazylii), następnie duś na niedużym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

  10. Dodaj 1 lirt bulionu warzywnego, bazylię, sos sojowy, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego i pokrojone pomidory. Wymieszaj.

  11. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze prze 3 – 5 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

  12. Dodaj makaron oraz sól i dżem chilli do smaku (uważajcie, ten dżem naprawdę ma moc!).

  13. Izzystrone podawaj posypane świeżymi liśćmi bazylii.

Smacznego

Izzy

Spróbuj także:

Sałatka wielkanocna

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku


Warzywa korzeniowe 2017

One Response to Izzystrone z super ostrym dżemem chilli

  1. Kasia | Pełny talerz napisał(a):

    Lubię ostre dania. Zdecydowanie moje smaki 😉

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji Warzywa korzeniowe!

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: