Keksówki – doskonałe nie tylko do ciast!

0
178

W żadnej kuchni nie może zabraknąć form do pieczenia ciast. Możemy w nich przygotowywać również desery na zimno, dzięki czemu nabierają one pięknego kształtu. Każda pani domu powinna posiadać w swojej kuchni keksówki, które nieodmiennie kojarzone są z babkami lub właśnie z ciastami typu keks – stąd ostatecznie nazwa tychże forem. Keksówki są jednak bardzo uniwersalnym akcesorium kuchennym, dlatego warto postawić na dobrej jakości, solidną formę tego rodzaju.

Na słodko i słono

W keksówkach przygotowujemy najczęściej ciasto na święta bądź innego rodzaju imprezy okolicznościowe. Keks, babka piaskowa czy ciasto ucierane – to właśnie tego typu wypieki przygotowujemy w keksówkach. Niemniej jednak mogą one również posłużyć do upieczenia pysznego pasztetu, a nawet chleba. Nadają one wypiekom odpowiedni kształt. Dzięki keksówkom nie musimy posiadać osobnych form do wypieków słodkich i wytrawnych. Co więcej, dobrej jakości keksówki nie pochłaniają zapachu wypieków, dzięki czemu wystarczy je tylko umyć i możemy piec w nich kolejne przysmaki. Obecnie zdecydowaną większość keskówek można myć w zmywarce, co jeszcze bardziej ułatwia paniom lub panom domu pracę w kuchni. Osoby rozpoczynające swoją przygodę kulinarną mogą zdecydować się na keksówkę otwieraną po bokach, dzięki czemu łatwiej będzie im wyciągnąć swoje wypieki z formy i zachować przy tym ich kształt. Dla początkujących dobrym rozwiązaniem są również formy silikonowe, które są stosunkowo elastyczne.

Dlaczego warto postawić na dobrej jakości keksówkę?

Pozornie wydaje się, że keks czy babkę pieczemy głównie na święta, ewentualnie czasami w ciągu roku. Niektórzy nieco częściej pieką chleb lub pasztet, jednak nie są do końca przekonani do tego, aby zainwestować w keksówkę dobrej jakości. Zamiast tego wybierają jednorazowe formy, które, niestety, bardzo często odkształcają się czy nawet przeciekają. Przez to nasze wypieki mogą się po prostu nie udać. Jak wybrać keksówkę wysokiej jakości? Przede wszystkim sprawdźmy, w jakich formach możemy piec w naszym piekarniku. Większość z ich akceptuje formy granitowe, szklane czy silikonowe. Dobra keksówka nie musi kosztować bardzo dużo, jednak nasze podejrzenie powinny wzbudzić formy, które można kupić już za dosłownie kilka złotych. Zwykle nie wytrzymują one próby czasu i już po kilku użyciach nadają się do wymiany. Obecnie możemy wybierać wśród różnorodnych form keksowych, dlatego postawmy na taką, która spełnia nasze wymogi techniczne, ale również wyprodukowana jest przez solidne, działające od dłuższego czasu na rynku firmy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here