Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Zapraszam was dziś na pyszne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, bardzo proste i pożywne danie, idealne na wegetariański obiad.  Kotleciki mają świetną konsystencję, smakują wyśmienicie i nie rozpadają się podczas smażenia. Najbardziej lubię je z zestawem kolorowych, świeżych surówek, pasuje do nich także sos pomidorowy albo zwykły keczup.

O zaletach kaszy gryczanej rozpisywałam się już nie raz ale warto wiedzieć, że kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Wśród kasz góruje ona pod względem zawartości magnezu i białka. Zawiera ważne aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytwarzać: tryptofan i lizynę. Kasza gryczana w przeciwieństwie do innych, nie zakwasza organizmu, jest to również skarbnica krzemu i rutyny. W porównaniu z innymi kaszami gryczana zawiera największą ilość witamin z grupy B, a także potas, fosfor, sód i cynk.

Zapraszam na pyszne kotlety!

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Składniki

  • 340 g twarogu półtłustego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Przepuść ser i kaszę przez maszynkę.
  3. Cebulę posiekaj i podsmaż na 1 łyżce oleju.
  4. Wymieszaj powyższe składniki i dodaj soli oraz pieprzu do smaku.
  5. Na koniec dodaj jajko i wymieszaj.
  6. Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w bułce tartej.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron przez 2-3 minuty, aż kotleciki się zrumienią.

Spróbuj także:

Kotlety z kalafiora i ryżu

Flaki z boczniaków

Smacznego

Izzy

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: