Krem pieczarkowy z grzankami i serem

Krem pieczarkowy z grzankami i serem

Krem pieczarkowy z grzankami i serem to pomysł na prosty i pyszny wegetariański obiad. Krem jest lekki, aromatyczny i niskokaloryczny. Pieczarki są dość niedoceniane przez dietetyków, a okazuje się, że pieczarki to cenny składnik zdrowej diety. Pieczarki nie zawierają cholesterolu kubek, pieczarek zawiera jedynie 20 kcal, posiłek z pieczarek zaspokaja jedną trzecią dziennego zapotrzebowania organizmu na miedź, pieczarka zawiera sporo białka, witaminy z grupy B, prowitaminę D, fosfor, potas, żelazo, miedź, selen. Ponadto Polska jest największym producentem pieczarek w Europie, więc w UK dość często kupuję grzybki made in Poland!

Krem pieczarkowy z grzankami i serem

Składniki

  • 500 g pieczarek

  • 200g ziemniaków

  • 1 gałązka selera naciowego

  • 1 cebula

  • 3 gałązki natki pietruszki plus łyżka posiekanej natki do dekoracji

  • nieduży kawałek pora (około15 cm)

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • łyżka sosu sojowego

  • olej do smażenia

  • 1 l wody

  • sól, pieprz do smaku

Dodatki

  • kilka kromek ciemnego pieczywa

  • szczypta oregano i rozmarynu

  • starty żółty ser

Przygotowanie

  1. Obierz pieczarki, ziemniaki, cebulę i opłucz.

  2. 100 g pieczarek pokrój w plasterki i podsmaż przez około 10 minut na niewielkiej ilości oleju. Pozostałe pieczarki przekrój na pół.

  3. Umyj pozostałe warzywa, posiekaj drobno cebulę, resztę warzyw pokrój w większe cząstki.

  4. W większym rondlu lub garnku zeszklij cebulę na 1 łyżce oleju.

  5. Do cebuli dorzuć pokrojone warzywa, połówki pieczarek oraz przyprawy. Duś pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 15 minut.

  6. Do rondelka wlej następnie 1 litr wody i gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  7. Zupę zmiksuj na gładki krem, następnie dodaj soli i pieprzu do smaku.

  8. Pieczywo pokrój w około1 cm kostkę. Na niedużej patelni rozgrzej niedużą ilość oleju. Wrzuć pieczywo oraz rozmaryn i oregano. Smaż mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące.

  9. Krem z pieczarek podawaj na gorąco z plasterkami pieczarek, grzankami, serem oraz świeżą pietruszką.

Smacznego

Izzy


Pieczarkowy Tydzień 2017

Pieczarkowy Tydzień 2017

One Response to Krem pieczarkowy z grzankami i serem

  1. mopswkuchni napisał(a):

    Bardzo zacny krem pieczarkowy. Witam Cię w kolejnej edycji akcji 🙂

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: