Leczo z dyni

Leczo z dyni

Zapraszam was dziś na leczo w wersji jesiennej, którego głównym składnikiem jest dynia. Leczo z dyni to świetny pomysł na pyszny jarski obiad, łatwy do przygotowania, o niesamowicie apetycznym kolorze i aromacie. Jesienią, kiedy łatwo kupić dynię, takie leczo dość często gości w moim menu i bardzo szybko znika z patelni.

Leczo z dyni to dość lekkie i niskokaloryczne danie. Można je zajadać solo lub z pieczywem, ja najbardziej lubię posypane świeżymi pestkami dyni i poprószone posiekaną natką pietruszki. Całości dopełni kieliszek dobrego, czerwonego wina.

Zachęcam was do spróbowania 🙂

Leczo z dyni

Leczo z dyni

Składniki na około 4 porcje

  • około 1 kg dyni
  • 160 g papryki czerwonej lub pomarańczowej
  • 1 cebula
  • 3 kiełbaski wegetariańskie (ja użyłam mrożonych kiełbas z mykoprotein)
  • pół puszki pomidorów
  • 2 dojrzałe śliwki
  • 1/3 kubka bulionu warzywnego (ja użyłam tym razem bulionu z kostki warzywnej bez glutaminianu sodu i o obniżonej ilości soli)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Dynie umyj, obierz i oczyść z pestek.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne.
  3. Cebulę umyj i drobno posiekaj.
  4. Śliwki opłucz, wyjmij pestki i pokrój w drobną kostkę.
  5. Pozostałe warzywa i kiełbasę pokrój w około 1-1,5 cm kostkę.
  6. Na większą patelnię wlej olej i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli.
  7. Następnie dodaj dynię, paprykę, śliwki, przyprawy i wymieszaj. Duś pod przykryciem, na niedużym ogniu przez około 15 minut.
  8. Po tym czasie dodaj pomidory, kiełbasę oraz bulion i duś po przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  9. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

Izzy

Sposób na dynię 2015
Wegetariański obiad V
Jesień pełna warzyw
Sposób na dynię 2015

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: