Owoc mango w kilku odsłonach.

Mango to egzotyczny owoc pochodzący z Indii, który dopiero kilka lat temu zaczął być popularny w Polsce. Jest bardzo dobry i soczysty. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, między innymi witaminę C, A, E, kwas foliowy, a także wapń, żelazo, cynk, oraz potas, którego ma w swoim składzie dość dużo. Mango mimo tego, ze posiada w sobie cukry, jego jedzenie może doprowadzić do obniżenia poziomu tego cukru, mogą więc je jeść osoby, które chorują na cukrzycę. Mango ma dużo różnych zastosowań, zarówno w gastronomii, jak i kosmetyce i świetnie się sprawdza jako maseczka do twarzy, która wygładza i nawilża cerę, dzięki właściwościom tego dobrego owocu. Jak wygląda i jak pokroić mango? no i przede wszystkim, jak rozpoznać to dobre i dojrzałe. Jeżeli w sklepie mamy przed sobą kilka sztuk tego owocu, musimy wybrać takie, które ma odcienie koloru żółtego, czerwonego z domieszką koloru zielonego. Możemy też delikatnie dotknąć palcem, żeby sprawdzić, czy jest odpowiednio miękkie. Jeżeli widzimy mango, które jest całe zielone, nie kupujmy, bo jest po prostu niedojrzałe. Oczywiście, możemy kupić takie i poczekać, aż będzie dobre, no ale po to kupujemy owoce, żeby je szybko zjeść, poza tym owoce mają to do siebie, że się szybko psują. A co jest w środku? Przepyszny, soczysty, żółty i gęsty miąższ, który jest po prostu przepyszny. Zanim jednak będziemy go jeść, trzeba go dokładnie obrać i pokroić. Jak to zrobić? Przede wszystkim, tak jak w przypadku innych owoców, należy dokładnie go umyć pod bieżącą wodą. Gdy już to zrobiliśmy, należy postawić mango w pozycji pionowej i pamiętać, że ogonkiem, który jest skierowany do dołu, po czym po jednej jak i po drugiej stronie odciąć mniej więcej jedną trzecią owocu tak, żeby został tylko środek z pestką. Nasze odkrojone boki mango kroimy w kosteczkę (nie będzie z tym żadnego problemu, ponieważ owoc jest bardzo miękki) i odwracamy na drugą stronę. Kosteczki oddzielą się same, a jeśli nie, to delikatnie pomóżmy im wyjść. Środek, który nam został z pestką również należy pokroić do momentu pestki. No i gotowe, można zajadać ze smakiem. Owoc mango można jeść na wiele sposobów, doskonały jest przede wszystkim do sałatek, bo nadaje jej bardzo orzeźwiający, ale zarazem delikatny słodkawy smak, coś podobnego do arbuza. No i fajnie się łączy na przykład z rukolą, orzechami włoskimi, pomidorkami i sałatą. Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i co więcej – zdrowe. No a co innego można jeszcze przyrządzić z mango? Pewnie niedużo osób wie, ale ten owoc doskonale się uzupełnia z wątróbką, która ma specyficzny smak i nie wszyscy za nią przepadają, Warto więc spróbować jakiegoś przepisu na bazie tych dwóch dobrych rzeczy. Oprócz tego mango można wykorzystać do zupy, a nawet zrobić ciasto, różnego rodzaju zimne desery, soki, koktajle, Tak więc widzimy, że mango to wspaniały owoc, który można wykorzystać na wiele sposobów, wystarczy odrobina wyobraźni, pomoc kogoś bliskiego i można ze smakiem i radością jeść ten wspaniały owoc. Zatem smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here