Pyszne paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Pyszne paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami to bez wątpienia moja ulubiona, oprócz barszczu z uszkami, potrawa wigilijna. Zresztą paszteciki i barszcz to równie wspaniały duet,  bo według mnie  serwowane z tą zupą smakują najlepiej. Farsz jest bardzo prosty, ale ma niepowtarzalny smak polskich świąt, pachnących grzybami, barszczem i kapustą,  a otulony jest pysznym ciastem drożdżowym. To idealna przekąska świąteczna, ale także wspaniała przegryzka imprezowa, dzięki której zagwarantujecie gościom prawdziwe uciechy stołu.

Nie przejmujcie się jeśli nie macie w domu wałka do ciasta. Opróżniona z przyjaciółmi butelka po dobrym winie znakomicie sprawdzi się w tej roli. Paszteciki zawsze się udają, więc mimo pozornego skomplikowania nie będzie to zadanie zbyt trudne nawet dla kuchennego laika.

Zatem do dzieła.

Pyszne paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Pyszne paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Składniki na około 40 pasztecików

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (300 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 dag drożdży lub saszetka drożdży w proszku

Farsz

  • 400 gram kapusty kiszonej
  • 400 gram pieczarek
  • cebula
  • pieprz, sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotuj kapustę do miękkości, odcedź, a po ostudzeniu drobno pokrój. Można kapustę ugotować z dodatkiem 2 liści laurowych i kilku ziaren ziela angielskiego.
  2. Obierz cebulę i pieczarki, następnie umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki drobno posiekaj.
  3. Na większą patelnię wlej olej i podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli.
  4. Do cebuli dorzuć pieczarki, smaż aż będą miękkie i stracą sok.
  5. Wymieszaj pieczarki z kapustą, dodaj soli i pieprzu do smaku.
  6. Teraz czas na ciasto. Mąkę wysyp na stolnicę lub większą tacę, zrób wgłębienie, dodaj drożdże.
  7. Wbij do mąki jaja, dodaj cukier, masło i szczyptę soli.
  8. Dolewając stopniowo śmietanę wymieszaj składniki i wyrób ciasto.
  9. Ciasto nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
  10. Podziel ciasto na dwie  (będzie łatwiej wałkować) i rozwałkuj na płaty o grubości 5 mm. Można ciasto odrobinę posypać mąką, wtedy nie będzie przyklejać się do wałka.
  11. Wytnij szklanką krążki.
  12. Na środek krążków nałóż nadzienie.
  13. Rozgrzej piekarnik.
  14. Składaj krążki na pół, a następnie zlep brzegi nakładając jeden na drugi.
  15. Ułóż paszteciki na blasze posmarowanej niewielką ilością masła,  a następnie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem.
  16. Postaw jeszcze kilka minut do podrośnięcia.
  17. Piecz w rozgrzanym piekarniku 10 – 15 minut.

Pysznych i radosnych świąt wam życzę 🙂

Izzy

Przepis bierze udział w akcji „Przekąski Sylwestrowe”.

Wigilia 2014

Przekąski Sylwestrowe

Wegetariański obiad IV

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: