Pieczone placki ziemniaczane – potato cakes

Pieczone placki ziemniaczane – potato cakes

Pieczone placki ziemniaczane – potato cakes to angielski sposób na ten ziemniaczany przysmak. Potato cakes zazwyczaj jada się w Anglii z gorącą fasolką w sosie pomidorowym. Lubię takie połączenie smaków, ale tym razem potato cakes pojawiły się u mnie z sosem śmietanowo chrzanowym i to także świetne połączenie.

Do potato cakes w wersji podstawowej nie dodaje się specjalnych przypraw. Ja tym razem dodałam czosnek i świeżą pietruszkę. Pieczone placki ziemniaczane można podać jako dodatek do dania głównego zamiast klasycznych ziemniaczków, albo z różnymi sosami, np. pieczarkowym.

Pieczone placki ziemniaczane – potato cakes

Pieczone placki ziemniaczane – potato cakes

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 20 g masła plus niewielka ilość do wysmarowania formy

  • czubata łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie)

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości.

  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  3. Ostudzone ziemniaki zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

  4. Formę do pieczenia wysmaruj niewielką ilością masła.

  5. Piecz przez 15 minut, po tym czasie przewróć placki na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  6. Podawaj z fasolką w sosie pomidorowym lub sosem chrzanowym.

Smacznego

Izzy

Spróbuj także:

Krem pieczarkowy z grzankami i serem

 

One Response to Pieczone placki ziemniaczane – potato cakes

  1. gin napisał(a):

    O mniam, narobiłaś mi apetytu 🙂

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: