Prosta pasta kanapkowa z cykorią, jajkiem i jogurtem

Prosta pasta kanapkowa z cykorią, jajkiem i jogurtem

Prosta pasta kanapkowa z cykorią, jajkiem i jogurtem to pyszna, zdrowa i dietetyczna propozycja na śniadanie.  Zawiera ona wiele cennych składników odżywczych i doda nam energii na dobry początek dnia. Taka pasta to sposób na śniadaniową nudę, kiedy zbrzydną nam pospolite kanapki.

Warto jeść cykorię!

Cykorię uwielbiam ze względu na świetny smak oraz jej właściwości odżywcze i zdrowotne. To niesamowite warzywo zawiera witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, potas, sód, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. Ma niewiele kalorii i poprawia trawienie.

Cykoria stanowi także źródło inuliny, która wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit, wspomaga układ odpornościowy oraz reguluje wypróżnianie.

Prosta pasta kanapkowa z cykorią, jajkiem i jogurtem

Prosta pasta kanapkowa z cykorią, jajkiem i jogurtem

Prosta pasta kanapkowa z cykorią, jajkiem i jogurtem

Składniki

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cykoria
  • pół niedużej cebuli
  • czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cykorię umyj i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Jajka zmiksuj z jogurtem i musztardą.
  4. Wymieszaj razem wszystkie składniki, dodaj soli i pieprzu do smaku.
  5. Podawaj z pieczywem.

Smacznego

Izzy

Spróbuj także:

Sałatka wielkanocna

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku

Save

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: