Pyszne domowe gofry

Kto nie lubi gofrów? Chyba nie ma takiej osoby. Gofry to wspaniały deser, kojarzony przede wszystkim z rozmaitymi, plenerowymi imprezami oraz festynami okolicznościowymi. Ten pyszny, chrupiący z zewnątrz, mięciutki i delikatny w środku przysmak z mnóstwem smakowitych dodatków, to ulubiona słodka przekąska zarówno dzieci, jak i ich rodziców. Trudno się oprzeć takiej pokusie.

Smakowite, pachnące gofry możemy bez problemu przygotować sami w domu. Bedzie to tego potrzebna specjalna maszyna, ale kupimy ja w każdym sklepie ze sprzętem AGD, a nawet w marketach. Gofrownica to koszt kilkuset złotych. Najprostsze modele można nabyć już na 70- 80 zł. Jednak płyty grzewcze w tego typu sprzętach mogą się szybko przepalać i rysować. Zdecydowanie lepiej i ekonomiczniej jest zainwestować w nieco lepszy sprzęt z porządnymi żeliwnymi płytami, który będzie nam służył latami. Szczególnie, gdy jesteśmy prawdziwymi amatorami gofrów i zamierzamy przygotowywać je często dla siebie czy też dla dzieciaków.

Gofry to rodzaj słodkich placuszków. W smaku lekko przypinają naleśniki lub racuszki, i powstają z podobnych składników. Z tą różnicą, że gofry wymagają nieco większego napowietrzenia. Czasami dodaje się do nich odrobinę sody lub proszku do pieczenia, ponieważ gofry powinny być lekkie i puszyste. Jednak, jeśli dobrze przygotujemy ciasto na gofry , nie będzie potrzeby dodawania żadnych spulchniaczy. Jak sie robi gofry, aby wyszły idealnie lekkie i w sam raz chrupiące? Oto kilka wskazówek.

Do wykonania gofrów potrzebujemy jajek, mąki, wanilii, mleka, cukru oraz odrobiny masła. Przygotowanie wygląda podobnie, jak w przypadku tradycyjnego biszkopta. Najpierw ucieramy żółtka, z cukrem następnie dodajemy mąkę i mleko, a na koniec piane ubitą z białek. Warto wzbogacić smak gofrów o aromat maślany. To znacznie podbija smak deseru i zapobiega przywieraniu ciasta do formy. Wystarczy jedna lud dwie łyżki stopionego masła- najlepiej klarowanego. Oczywiście, jeśli nie chcemy dodawać masła, można je zastąpić bez problemu dowolnym tłuszczem o neutralnym smaku np. olejem rzepakowym lub z pestek winogron.

Przygotowane ciasto należy natychmiast umieścić w gofrownicy, ponieważ pozostawione na dłużej może stracić zbyt dużo powietrza i gofry będą gumowate. Gofry pieką się bardzo sprawnie, wystarczy kilka minut. Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe i parujące, ponieważ są wówczas chrupkie i lekkie. Możemy je serwować w różny sposób. Ciepłe gofry dobrze smakują nawet bez dodatków, chociaż zawsze warto oprószyć je delikatnie cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. Wspaniale będzie też smakował z rozmaitymi sosami. Sprawdzą się polewy z wszelkich owoców, a także sos waniliowy, czy czekoladowy. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do gofrów jest bita śmietanka. Jej aksamitna, delikatna konsystencja i chłód znakomicie kontrastują z chrupiącym, ciepłym gofrem. Można również wzbogacić ją o dodatek ulubionych owoców. Mogą być świeże lub w postaci dżemów czy frużeliny. Najlepiej sprawdzą się tu owoce jagodowe, które są nieco mniej soczyste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here