Pyszne domowe gofry

Kto nie lubi gofrów? Chyba nie ma takiej osoby. Gofry to wspaniały deser, kojarzony przede wszystkim z rozmaitymi, plenerowymi imprezami oraz festynami okolicznościowymi. Ten pyszny, chrupiący z zewnątrz, mięciutki i delikatny w środku przysmak z mnóstwem smakowitych dodatków, to ulubiona słodka przekąska zarówno dzieci, jak i ich rodziców. Trudno się oprzeć takiej pokusie.

Smakowite, pachnące gofry możemy bez problemu przygotować sami w domu. Bedzie to tego potrzebna specjalna maszyna, ale kupimy ja w każdym sklepie ze sprzętem AGD, a nawet w marketach. Gofrownica to koszt kilkuset złotych. Najprostsze modele można nabyć już na 70- 80 zł. Jednak płyty grzewcze w tego typu sprzętach mogą się szybko przepalać i rysować. Zdecydowanie lepiej i ekonomiczniej jest zainwestować w nieco lepszy sprzęt z porządnymi żeliwnymi płytami, który będzie nam służył latami. Szczególnie, gdy jesteśmy prawdziwymi amatorami gofrów i zamierzamy przygotowywać je często dla siebie czy też dla dzieciaków.

Gofry to rodzaj słodkich placuszków. W smaku lekko przypinają naleśniki lub racuszki, i powstają z podobnych składników. Z tą różnicą, że gofry wymagają nieco większego napowietrzenia. Czasami dodaje się do nich odrobinę sody lub proszku do pieczenia, ponieważ gofry powinny być lekkie i puszyste. Jednak, jeśli dobrze przygotujemy ciasto na gofry , nie będzie potrzeby dodawania żadnych spulchniaczy. Jak sie robi gofry, aby wyszły idealnie lekkie i w sam raz chrupiące? Oto kilka wskazówek.

Do wykonania gofrów potrzebujemy jajek, mąki, wanilii, mleka, cukru oraz odrobiny masła. Przygotowanie wygląda podobnie, jak w przypadku tradycyjnego biszkopta. Najpierw ucieramy żółtka, z cukrem następnie dodajemy mąkę i mleko, a na koniec piane ubitą z białek. Warto wzbogacić smak gofrów o aromat maślany. To znacznie podbija smak deseru i zapobiega przywieraniu ciasta do formy. Wystarczy jedna lud dwie łyżki stopionego masła- najlepiej klarowanego. Oczywiście, jeśli nie chcemy dodawać masła, można je zastąpić bez problemu dowolnym tłuszczem o neutralnym smaku np. olejem rzepakowym lub z pestek winogron.

Przygotowane ciasto należy natychmiast umieścić w gofrownicy, ponieważ pozostawione na dłużej może stracić zbyt dużo powietrza i gofry będą gumowate. Gofry pieką się bardzo sprawnie, wystarczy kilka minut. Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe i parujące, ponieważ są wówczas chrupkie i lekkie. Możemy je serwować w różny sposób. Ciepłe gofry dobrze smakują nawet bez dodatków, chociaż zawsze warto oprószyć je delikatnie cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. Wspaniale będzie też smakował z rozmaitymi sosami. Sprawdzą się polewy z wszelkich owoców, a także sos waniliowy, czy czekoladowy. Jednym z najbardziej popularnych dodatków do gofrów jest bita śmietanka. Jej aksamitna, delikatna konsystencja i chłód znakomicie kontrastują z chrupiącym, ciepłym gofrem. Można również wzbogacić ją o dodatek ulubionych owoców. Mogą być świeże lub w postaci dżemów czy frużeliny. Najlepiej sprawdzą się tu owoce jagodowe, które są nieco mniej soczyste.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *