Słodkie bułeczki z bakaliami

Słodkie bułeczki z bakaliami

Słodkie bułeczki z bakaliami to moja propozycja dla Was na weekendowe śniadanie w łóżku 🙂 Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i warto go zacząć w słodkim nastroju. Do bułeczek dodałam miks aromatycznych przypraw do ciasta, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir i mielona kolendra, więc z kuchni wydobywa się boski zapach podczas pieczenia. Bułeczki cudownie smakują z malinowym dżemem lub miodem.

Słodkie bułeczki z bakaliami

 

Słodkie bułeczki z bakaliami

Składniki

  • 650 g mąki, plus dodatkowo do podsypywania

  • łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do ciast (cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa)

  • 45 g niesolonego masła

  • 85 g cukru

  • starta skórka z jednej cytryny

  • 1 i 1/2 łyżeczki szybko działających drożdży (użyłam suszonych z torebki)

  • 1 jajko z wolnego wybiegu

  • 275 ml chłodnego mleka

  • 125 g mieszanki bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, itp.)

  • złoty syrop do nadania połysku bułeczkom

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z przyprawami i masłem. Następnie dodaj cukier, skórkę cytrynową oraz drożdże.

  2. Do mąki dodaj jajko oraz mleko, wyrób ciasto. Wyjmij ciasto na delikatnie podsypaną mąką powierzchnię i wymieszaj ciasto z bakaliami. Zagnieć elastyczne ciasto.

  3. Większą ciepłą miskę wysmaruj niewielką ilością masła, z ciasta uformuj kulę i umieść w misce. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę, do wyrośnięcia.

  4. Po tym czasie wyjmij ciasto ponownie na podsypaną mąką powierzchnię, troche je stłucz (dosłownie), uformuj kulę i ponownie umieść w misce. Pozostaw pod przykryciem na kolejne 30 minut.

  5. Wyjmij ciasto na podsypaną mąka powierzchnię i podziel na 12 równych części. Uformuj każdy kawałek w kulę i delikatnie spłaszcz. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

  6. Wysmaruj formę do pieczenia masłem ułóż bułeczki, przykryj papierem do pieczenia i umieść w czelnym foliowym rękawie. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

  7. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Usuń papier i folię z bułeczek i umieść ciasto w piekarniku. Piecz około 12 minut, aż bułeczki delikatnie się zezłocą.

  8. W międzyczasie rozgrzej w rondelku złoty syrop.

  9. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika od razu posmaruj je gorącym syropem.

Smacznego

Izzy

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: