Tacos ze słodkimi ziemniakami i salsą z kiwi

Zapraszam was dziś na przepyszne tacos ze słodkimi ziemniakami i salsą z kiwi. Meksykański akcent pełen kolorów trochę umili nam okres zimowy, ponadto zasili zmarzniętę ciałka w cenne witaminy i minerały. Potrawa jest bardzo prosta do wykonania, rozgrzewajáca i smakuje fantastycznie. Salsa z udziałem kiwi i chilli znakomicie równoważy smak słodkiego ziemniaka, który na stałe powinien zagościć na naszych stołach ze względu na bogactwo składników odżywczych.

tacos-2-opt

Tacos ze słodkimi ziemniakami i salsą z kiwi

Składniki na 4 tacos

  • 100 g mąki pełnoziarnistej

  • 60 ml ciepłej wody

  • szczypta soli

Salsa

  • pół pęczka szczypioru

  • 2 łyżki posiekanych liści pietruszki

  • 2 dojrzałe kiwi

  • sok z jednej limonki

  • 1 zielona papryczka chilli

  • sól, pieprz do smaku

Nadzienie

  • około 320 g słodkiego ziemniaka

  • 1 żółta papryka

  • pół pęczka szczypioru

  • 1 łyżeczka słodkiej paprykii w proszku

  • 2 szczypty pieprzu cayenne

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty

  • sok z 1/2 pomarańczy

  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

  • jedna nieduża czerwona cebula

  • łyżka posiekanych liści świeżej pietruszki

  • 1 łyżka oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę z wodą i solą, wyrób ciasto i odstaw przykryte ściereczką.

  2. Obierz kiwi, umyj szczypiorek i chili. Kiwi przekrój na pół, szczypior pokrój na około 5 cm kawałki, chilli przekrój na pól i wyjmij nasiona.

  3. Na nie przywierającej patelni zrumień powyższą zieleninę na lekko brązowy kolor. Zmiksuj blenderem na gładka masę razem z pietruszką i sokiem z limonki. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

  4. Obierz i umzj ziemniaki. Pokrój w około 1 cm kkostkę Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w około 1 cm kostkę.

  5. Umyj kapustę, pokrój w cienkie paski. Czerwoną cebulę obierz, umyj i pokrój w drobne paski. Wymieszaj z octem, pietruszka i sokiem z pomarańczy. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

  6. Obgotuj ziemniaki w bulionie warzywnym przez pięć minut. Odcedź.

  7. Na jednej łyżce oleju podsmaż paprykę z przyprawami przez 5 minut, następnie dodaj ziemniaki i smaż jeszcze przez kolejne 5 minut.

  8. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkój na okrągłe, cienkie placki. Na suchej patelni, na średnim ogniu smaż tacos przez około 1 minutę z każdej strony.

  9. Nadziewaj tacos warzywami i podaj z salsą.

Smacznego

Izzy

Save

Save

Save

Save

Save

zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: