Warzywna zupa curry z ciecierzycą

Warzywna zupa curry z ciecierzycą

Przeglądając moje kuchenne zasoby wpadłam na pomysł przygotowania warzywnego dania z indyjskim akcentem.

Warzywna zupa curry z ciecierzycą to wyrazista, pyszna, aromatyczna potrawa, króra ucieszy fanów kuchni indyjskiej. Cudowny aromat i smak zupa zawdzięcza głównie paście curry oraz owocowej nucie mango chutney. Zapraszam Was do wypróbowania.

Warzywna zupa curry z ciecierzycą

 

Składniki

  • puszka odsączonej ciecierzycy (około 240 g)

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 cebula

  • 120 g kalafiora

  • 1 marchew

  • 30 g pora

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • łyżeczka proszku curry

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

  • czubata łyżka pasty curry ( ja użyłam pasty Rogan Josh)

  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżka mango chutney

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

  • 1,5 łyżeczki oleju do smażenia

  • sól do smaku

  • mimi por lub szczypior do dekoracji

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.

  2. Czosnek obierz i posiekaj.

  3. Pora opłucz i pokrój w pół talarki.

  4. Selera opłucz i pokrój w cienkie plasterki.

  5. Kalafiora opłucz i pokrój w niedużą kostkę.

  6. Marchew obierz, umyj i pokrój w niedużą kostkę.

  7. Do większego rondelka wlej olej do smażenia, dorzuć warzywa oraz pieprz cayjenne, proszek curry, czosnek i paprykę w proszku. Duś pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 10 minut.

  8. Po tym czasie do warzyw wlej bulion, dodaj koncentrat, pastę curry oraz mango chutney.

  9. Wymieszaj 2 łyżeczki mąki kukurydzianej z niewielką ilością zimnej wody, następnie dodaj do zupy.

  10. Od momentu zagotowania gotuj zupę jeszcze przez około 5 – 10 minut. Na koniec dodaj soli do smaku.

Smacznego

Izzy

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: