Warzywne smarowidło z kaszą gryczaną i ostrą salsą

Wiosenny detoks czas zacząć, a to już ostatni dzwonek, aby pozbyć się zbędnych fałdek tłuszczu, w których dodatkowo zamieszkało kilka kalorii ze świątecznych przysmaków. Warto zacząć dbać o formę od początku dnia, a to oznacza, że poranne menu powinno być zdrowe i niskokaloryczne.

Warzywne smarowidło z kaszą gryczaną i ostrą salsą to smaczny, zdrowy i dietetyczny dodatek do kanapek. Dziś pojawiło się u mnie na toście z liśćmi szpinaku, miksem sałat, pomidorem, czerwoną papryką i czerwoną cebulą. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Warzywne smarowidło z kaszą gryczaną i ostrą salsą

Składniki na dwa nieduże słoiki

  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 1 większa marchewka
  • mała czerwona cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czubata łyżka ostrej salsy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu.
  2. Warzywa obierz, umyj i pokrój w grubsze plasterki. Na 1 łyżce oleju, na niedużym ogniu duś pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Zmiksuj razem wszystkie składnikii na gładką pastę, dodaj soli i pieprzu so smaku.
  4. Podawaj z pieczywem.

Smacznego

Izzy


Wysmakowane śniadania

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: