Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka, czyli tradycyjna zupa wiejska z ziemniakami i żurem to pyszna propozycja rozgrzewająca na jesienno zimowe dni. Moja wersja jest bezmięsna, lżejsza niż standardowa zalewajka, co nie zmienia faktu, że powoduje bardzo miłe ciepełko w brzuchu.

Zupa ma wyraźny aromat i smak, nieco kwaśny – a ja lubię takie. Poza tym, szybko się ją wykonuje, co stanowi niewątpliwą zaletę, gdy chce się coś szybko przygotować marząc o ciepłym posiłku. Jako, że zbliża się okres świąteczny, zalewajkę polecę wam także jako zupę świetną na syndrom dnia poprzedniego. Smakuje bosko, polecam.

Zalewajka

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • grubszy plaster selera
  • niewielki kawałek pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • około 1,5 litra wody
  • warzywna kostka rosołowa
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz i umyj.
  2. Marchew pokrój w talarki, selera, pietruszkę w słupki, cebulę przekrój na pół.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę, pora pokrój w pół talarki, ząbki czosnku posiekaj.
  4. Cebulę opal na patelni bez tłuszczu, aż w niektórych miejscach zrobi się czarna. Można też nadziać ją na widelec i opiekać nad płomieniem, jeśli masz kuchenkę gazową. Następnie dorzuć ją do wywaru.
  5. W większym garnku warzywa zalej zimną wodą i gotuj z przyprawami pod przykryciem, na niedużym ogniu.
  6. Gdy warzywa będą miękkie dodaj zakwas na żurek i śmietanę. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawaj na gorąco z pieczywem.

Smacznego

Izzy

Zupa na jesień

Wegetariański obiad IV

Dodaj komentarz

Close
%d bloggers like this: