Gyros na kilka sposobów

Nie masz pomysłu na pyszną kolację, czekasz na swoich gości, którzy lada moment zapukają do drzwi? Gyros! Świetna opcja zarówno na obiad, szybką kolację ale także na wieczorne spotkanie ze znajomymi.

Gyros jest potrawą kuchni greckiej. Powstaje zazwyczaj z szynki wieprzowej, znajdziemy również gyrosa z baraniny i cielęciny, który pieczony jest na specjalnym ruszcie. Gyrosem potocznie nazywany jest też kurczak. W takiej formie lubi go bardzo dużo osób. Odpowiednio zamarynowany, przyprawiony i oporządzony jest bliski smakiem do tego oryginalnego, greckiego. Do wyboru jest kilka opcji, bo gyrosa można zrobić w formie sałatki, w bułce wraz z warzywami, albo po prostu ułożyć go samodzielnie na talerzu razem… chociażby z frytkami. To też dobre połączenie.

Nie ważne jakim czasem dysponujesz, gyros nie jest potrawą, która pochłonie dużo czasu. Jest szybka, prosta, bardzo smaczna. Wielu osobom kojarzy się z urlopem, wakacjami i wspaniałą pogodą. Nie znam nikogo, kto by nie chciał się skusić na to aromatyczne mięso.

Zatem jak zrobic gyrosa?
Sałatka to najlepsza opcja, kiedy spodziewamy się większej ilości gości. Wystarczy duży półmisek i nie trzeba przygotowywać osobnej porcji dla każdego. Goście częstują się sami. Przygotuj filety z kurczaka. Pokrój ja na małe kwadraciki. Mięso smaż na rozgrzanej patelni, do momentu aż się zarumieni. Użyj odpowiednich przypraw przeznaczonych właśnie do gyrosa. Jest to unikalna, aromatyczna mieszanka. Możesz kupić gotową mieszankę, albo (jeśli posiadasz) użyć poszczególnych przypraw osobno. Potrzebujesz: słodką paprykę, oregano, kolendrę, tymianek, curry. Dodaj także sól i pieprz. Wkrój cienko pokroją cebulkę i zmieszaj z mięsem. Mięso powinno być pachnące i bardzo aromatyczne. Jeśli chodzi o podstawę sałatki: tutaj jest dowolność składników. Na pewno potrzebujesz sałaty pekińskiej. Pokrój ją na cienkie paski. Papryka czerwona, pomidory, kukurydza, ogórek kiszony lub konserwowy. Zrób także sos czosnkowy, bo świetnie komponuje się z mięsem. Wystarczy połączyć gęstą śmietanę z majonezem, doprawić pieprzem, solą i gotowe! Jeśli sos jest dla Ciebie za mało wyrazisty, dodaj łyżkę ketchupu i łyżeczkę przypraw do gyrosa. Połącz wszystkie składniki. Sałatkę możesz wymieszać lub każdy składnik układać warstwowo. Dodaj do niej mięso. I smacznego!

A może jednak gyros w bułce? Proszę bardzo! Najlepiej sprawdzi się chlebek pita, lub duże zwykłe bułki. Przed podaniem należy je delikatnie przypiec w piekarniku, a potem wypełnić gyrosową sałatką lub samym mięsem.
Nie masz ochoty na sałatkę? Zamiast mieszać mięso z warzywami, wyłóż je osobno na półmisek lub zrób oddzielne porcje dla każdego. Sosy umieść w miseczkach, możesz zrobić kilka wersji, tak aby goście mogli posmakować wszystkich i wybrać taki, jaki im odpowiada. Do mięsa świetnie będą pasować klasyczne frytki, prosto z piekarnika.

Gyros sam w sobie jest wyjątkową propozycją, bardzo wyrazistą (zasługa odpowiednich przypraw) i smaczną, wystarczą tylko odpowiednie dodatki aby stworzyć pyszne i szybkie danie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here