Kiedy brakuje pomysłu na obiad sięgam po przepisy dostępne w internecie. Jako że jestem wegetarianką mam nieco ograniczone możliwości, szczególnie jeśli chodzi o tradycyjne potrawy.
Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na treściwą, rozgrzewającą zupę, zwłaszcza, że aura nie rozpieszcza ostatnio słońcem ani temperaturą. Padło na grochówkę. Ale jak ugotować grochówkę wegetariańską? Przepis jest prosty i jak się okazuje niemal każdy mięsny przepis można przerobić na potrawę wegetariańską. Aby ugotować grochówkę potrzebne będą nam trzy dorodne, soczyste marchewki, korzeń pietruszki, mała główka selera, zielenina oraz cebula i oczywiście groch. Można użyć suchych ziaren grochu ale wówczas należy pamiętać by zamoczyć go na noc. Do dużego garnka wsypujemy opłukany groch i zalewamy dużą ilością zimnej wody. Trzeba pamiętać, że groch namoczony w wodzie spuchnie więc musimy użyć nieco większego naczynia. Jeśli należysz, tak jak ja do osób, które nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni możesz śmiało użyć grochu z puszki. Jest bardzo smaczny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy warzywa. Nie trzeba tego robić długo, wystarczy do momentu aż warzywa puszczą soki. Następnie zalewamy warzywa wodą i doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy i kroimy ziemniaki. Dodajemy do zupy ziemniaki oraz groch z puszki. Jeśli gotujemy zupę z suchego grochu dodajemy go przed ziemniakami, gdyż gotuje się on znacznie dłużej i ziemniaki zwyczajnie by się rozpadły. Kiedy warzywa w zupie będą już miękkie przyprawiamy nasze danie. Przede wszystkim używam pieprzu oraz soli. Czasami zamiast soli używam Warzywka lub innej przyprawy tego typu, zupa zyskuje wówczas na smaku. Poza tym dodaję oczywiście majeranku, który ma właściwości rozgrzewające oraz wspomaga trawienie. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni dlatego nie stronię od mieszania różnych przypraw oraz ziół. Do zupy grochowej bardzo często dodaję kminek lub kmin rzymski zwany kuminem. Ostatnio przyprawiłam grochówkę curry i muszę powiedzieć, że jest to bardzo ciekawe połączenie smaków. Czasami dodaję też pomidory albo łyżkę przecieru pomidorowego co dodatkowo wzmacnia wyrazistość zupy. Oto cały przepis na przepyszną grochówkę w wydaniu wegetariańskim. Na tej bazie możemy równie dobrze ugotować zupę fasolową lub zastąpić groch ciecierzycą albo soczewicą. Bardzo smaczne są też zupy z mieszanych ziaren soczewicy, ciecierzycy i czerwonej fasoli. Polecam eksperymenty z przyprawami i ziołami. Bardzo intensywnego i ciekawego smaku zupom nadaje wędzona papryka w proszku. Możemy ją zakupić bez problemu w każdym sklepie spożywczym.
Zupy należą do moich ulubionych dań. Wystarczy ugotować duży garnek grochówki i mamy gotowy posiłek na kilka najbliższych dni a jeśli nie lubimy kulinarnych powtórzeń śmiało możemy taką zupę zlać do słoika i zagotować. Taka pasteryzacja pozwoli nam przechowywać zupę przez dłuższy czas i świetnie nada się na dni kiedy brak nam czasu na gotowanie.