Ograniczenia wynikające z zastosowań kuchennych pieców konwekcyjnych

Kuchenne piece konwekcyjne to kręgosłup każdej, profesjonalnej kuchni. Niestety – jak każdy system grzewczy – również i one mają swoje ograniczenia. Wynikają one przede wszystkim z ich konstrukcji, która mimo swych wad, zapewnia szybkie, efektywne i energooszczędne podgrzewanie potraw.

Duże rozmiary, duża wada

Tradycyjny, kuchenny piecyk konwekcyjny jest „piecykiem” tylko z nazwy. Urządzenie to podzielone jest na kilka segmentów, co oznacza, że już samo w sobie musi być ono dość duże. Tak jest też w rzeczywistości! Piece konwekcyjne posiadają segment grzewczy, we wnętrzu którego powietrze jest zagrzewane do odpowiedniej temperatury.

Za segmentem grzewczym znajdują się specjalne wentylatory, które rozdmuchują gorące powietrze na całą potrawę. Z tego też względu rozmiary takiego pieca są imponujące, choć – co trzeba przyznać – można w nim pomieścić całkiem sporą ilość różnych potraw. Między innymi to właśnie dlatego są one wykorzystywane w dużych, profesjonalnych kuchniach.

Hałas, choć niekoniecznie duży

Pewnym ograniczeniem związanym z pracą piecyków konwekcyjnych jest towarzyszący im hałas. Co prawda nie jest on zbyt intensywny, ale po kilku godzinach nieustannej pracy może zirytować nawet najbardziej cierpliwego kucharza. Wynika on oczywiście z pracy elementów ruchomych, jakie towarzyszą pracy pieca.

Na szczęście intensywność dźwięku emitowanego przez zabudowane w piecu wentylatory jest dość różna i zależy ona – co oczywiste – od wydajności danego urządzenia. Na szczęście większość produkowanych piecyków wyróżnia się dość dużym zapasem mocy, toteż włączanie ich „na pełną moc” nie zawsze jest wymagane.

Trudność w transporcie

Duża masa sprawia, że piecyk konwekcyjny jest dość wymagający w trakcie transportu. Warto jednak podkreślić, że piecyki te są (zwykle) urządzeniami o charakterze stacjonarnym. Dzięki temu nie ma potrzeby ich ciągłego przenoszenia z miejsca w miejsce. Poza tym są one bardzo funkcjonalne i wydajne, jeśli chodzi o ilość podgrzewanego jedzenia.

Reasumując, typowy piecyk konwekcyjny jest urządzeniem dość masywnym, ciężkim i trudnym w przewożeniu. Kompaktowe modele tych pieców to oczywiście urządzenia o ograniczonej wydajności, a tym samym mocy. Poza tym standardowy, kuchenny piec wymaga dostępu do zasilania trójfazowego.

Piecyki konwekcyjne znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here