Wszechobecna dbałość o środowisko i zwracanie uwagi na ekologię zatacza coraz szersze kręgi. Oprócz indywidualnych wyborów w życiu osobistym, również i coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na zastosowanie bardziej ekologicznych rozwiązań niż do tej pory. Na przykład sztućce drewniane oraz ekologiczne opakowania do jedzenia na wynos, to idealne rozwiązanie dla restauratorów prowadzących własny biznes. Oprócz oczywistych korzyści w postaci dbałości o otaczające środowisko i wyeliminowanie nadmiernej produkcji plastikowych śmieci, może to być doskonały ruch marketingowy, zachęcający gości do odwiedzania właśnie tej, konkretnej restauracji.
Ekologia
Sztućce drewniane powstały jako alternatywa dla jednorazowych, plastikowych widelczyków, noży i łyżeczek, które po wykorzystaniu od razu były wyrzucane. Zamiast więc wydawać gościom kolejne, wyłącznie jednorazowe plastikowe sztućce, warto stawiać na te drewniane. Choć drewniane sztućce również mają przeznaczenie jednorazowe, to z pewnością nie stanowią takich samych śmieci jak te, które wykonane są z plastiku. Drewniane elementy nadają się do przetworzenia, a ich recykling lub utylizacja nie są tak dużym obciążeniem dla całego środowiska i planety.
Marketing
Goście odwiedzający restauracje miewają bardzo różne kryteria doboru odpowiedniego dla siebie miejsca. W pierwszej kolejności najczęściej zwracają uwagę oczywiście na higienę i tym samym bezpieczeństwo. Ponadto, bardzo istotne jest oczywiście oferowane przez restaurację menu, które musi być dostosowane do poczucia smaku. Jednak coraz więcej restauratorów przekonuje się również, że znaczenie zaczynają mieć inne kryteria, takie jak na przykład dbanie o ekologię i bycie przyjaznym środowisku. Wybierając restaurację, która w swojej ofercie jedzenia przygotowywanego na wynos posiada sztućce drewniane, można mieć pewność świadomości ekologicznej i dbania o otaczające środowisko przez restauratorów. Dlatego też coraz więcej obiektów decyduje się na wprowadzenie rozwiązań w postaci ekologicznych opakowań oraz drewniane sztućce, które są bardzo pozytywnie przyjmowane przez odwiedzających gości. Wybór pomiędzy drewnianymi sztućcami i ekologicznymi opakowaniami nie musi obecnie również oznaczać większych wydatków dla właścicieli restauracji. Inwestowanie przez restauratorów w rozwiązania ekologiczne i przyjazne środowisku niesie za sobą szereg korzyści. Jest to oczywiście dbałość o środowisko naturalne, poprzez zmniejszenie ilości wyrzucanego plastiku, jak i przyciągnięcie gości dbających o ekologię.