Wszystkie dania w naszym dziennym jadłospisie powinny być odpowiednio zbilansowane. Oznacza to, że muszą zawierać makroskładniki z trzech głównych grup. Tylko wtedy zaspokoją wszystkie potrzeby organizmu i zapewnią nam odpowiednie warunki do funkcjonowania. Warto zwrócić na to uwagę przy planowaniu posiłków. Przełoży się to na jakość naszej diety. Podstawą jest dopasowanie ilości poszczególnych produktów. Musimy trzymać się tu ogólnej kaloryki. Określa się ją na bazie podstawowej przemiany materii oraz ewentualnych treningów na jakie się decydujemy. Dodatkowo możemy wprowadzić deficyt lub nadwyżkę. Da nam to pełną kontrolę nad masą ciała i umożliwi jej zmienianie. Z tego powodu istotne jest, aby trzymać się limitu, który sobie określiliśmy. Tylko wtedy zyskamy pewność, że mamy wszystko pod kontrolą. Nawet niewielkie odchylenia od norm muszą być jak najszybciej korygowane. Większe odstępstwa mogłyby niwelować rezultaty, które już uzyskaliśmy. Każdy z posiłków powinien być precyzyjnie dopasowany do pozostałych. Da nam to najlepszy efekt. Warto sięgać po pełnowartościowe dania, które doskonale zaspokoją głód na wiele godzin. Dzięki temu nawet dieta odchudzająca nie będzie kojarzyła się nam negatywnie. Wystarczy, że odpowiednio dopasujemy do siebie związki. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po produkty zawierające błonnik. W obrębie układu pokarmowego pochłania wodę i pęcznieje. Dzięki temu znacznie lepiej wypełnia żołądek oraz jelita. Zapewnia nam to sytość i nie sprawi, że będziemy mieć ochotę na kolejne przekąski. Powinniśmy wiedzieć jak się robi omlet, który jest pełnowartościowy. Możemy użyć do tego mąki. Jednak równie dobrym rozwiązaniem będą także płatki owsiane. Możemy stosować to zamiennie w zależności od aktualnych preferencji. Niezbędne są również jajka. Są one doskonałym źródłem białka w diecie. Z tego powodu powinniśmy używać ich jak najwięcej. Poszczególne aminokwasy znajdują się w nich w idealnych proporcjach. Dzięki temu skutecznie zaspokajają potrzeby organizmu. Daje nam to możliwość uzupełnienia zapotrzebowania. Nieco trudniej mogłoby być z innymi produktami zawierającymi białko. Niezbędna jest duża różnorodność i sięganie po jak największą ilość pokarmów. Do omletu możemy dodać również sery. Jednak wato pamiętać, że zawierają tłuszcz. Z tego powodu powinniśmy zachować ostrożność dopasowując ich ilość. W pełnowartościowym posiłku muszą znaleźć się również warzywa. Mamy tu niemal nieograniczone możliwości. Najbardziej klasyczne w takim wariancie są oczywiście pomidory. Jednak równie dobrym pomysłem jest wykorzystanie oliwek, które dostarczą zdrowych kwasów tłuszczowych. Warto dopasowywać do siebie poszczególne składniki ze względu na smak. Da nam to najlepsze rezultaty i pozwoli czerpać przyjemność z jedzenia. Warto również wykorzystywać przyprawy. Zioła mogą być doskonałym źródłem witamin i minerałów. Szczególnie jeśli świadomie będziemy sięgać po poszczególne gatunki i dopasujemy je również do pozostałych produktów. Warto regularnie analizować swój jadłospis.