zapotrzebowanie energetyczne

Chęć schudnięcia jest jednym z najczęstszych celów stawianych przed sobą przez ludzi. Kiedy dodatkowe kilogramy zaczynają nam doskwierać i podejmujemy decyzję o „wzięciu się za siebie”, często popełniamy kardynalny błąd polegający na zbyt szybkim odchudzaniu. Restrykcyjne diety są efektowne tylko na bardzo krótką metę, dlatego nie warto ryzykować długotrwałych konsekwencji dla przyśpieszenia okresu odżywiania o kilka tygodni. Niekiedy można spotkać się z bardzo ambitnymi planami, które mówią o „-10 kg w miesiąc!”, jednak wiąże się to ze skrajanym wyniszczeniem organizmu.

Konsekwencje restrykcyjnej diety

Niepełnowartościowe posiłki dostarczają zbyt mało energii (kcal), aby móc umożliwić prawidłowe funkcjonowanie organizmowi, przez co staje się on osłabiony. Osoba drastycznie zmniejszająca ilość kalorii w diecie już po kilku dniach będzie bardziej narażona na zachorowania za sprawą osłabionego układu odpornościowego. Szybko odczuwalne są także problemy z koncentracją i energią do zajmowania się codziennymi obowiązkami. O ile takie poświęcenia można sobie tłumaczyć, tak znacznie poważniejszych problemów, jak np. anemia, wzdęcia, bóle brzucha nie są zdecydowanie warte podejmowania radykalnych kroków na drodze do utraty wagi. Kiedy zaczynamy dostarczać organizmowi mniej kalorii, najszybciej pozbywamy się wody z organizmu, przez co skóra traci jędrność i staje się wiotka. Niskie stężenie glukozy może także przyczyniać się do bólów mięśni i głowy. Nie oznacza to oczywiście, że nie powinniśmy się starać schudnąć. Trzeba to jedynie zrobić z głową.

Ile i jak należy chudnąć?

Zdrowe tempo odchudzania jest zależne od tego, z jakiej sytuacji startujemy. Zazwyczaj lekarze dietetycy i lekarze zalecają chudnięcie pomiędzy 0,5 kg – 1,3 kg na tydzień, co daje liczbę 2 – 5 kg w skali miesiąca. Są to jednak bardzo ogólne liczby. W przypadku osób otyłych, które rozpoczynają dietę odchudzającą, pierwsze kilka tygodni może wiązać się ze znacznie większą utratą kilogramów i nie odbije się to negatywnie na zdrowiu. Osoby, które chcą dokonać jedynie delikatnej korekty swojej wagi i minimalnie poprawić swoją sylwetkę np. przed okresem wakacyjnym, powinny trzymać się niższej granicy, ponieważ z powodu posiadania niższego poziomu tkanki tłuszczowej, negatywne skutki odchudzania będą odczuwalne znacznie szybciej. Zdrowe odchudzanie jest najbezpieczniejsze i najskuteczniejsze z dietą pudełkową. Firmy cateringowe oferują smaczne i zdrowe posiłki przygotowywane przez profesjonalistów, dlatego nie ryzykujemy, że nasz organizm będzie w jakikolwiek sposób osłabiony.

odchudzanie

Zbyt restrykcyjna dieta – efekt jojo

Szybkie tempo odchudzania grozi efektem jojo, co jest chyba najgorszą rzeczą, która może nas spotkać tuż po zakończeniu odchudzania. Wygłodzony organizm, gdy tylko zaczniemy dostarczać mu więcej pokarmu, będzie automatycznie magazynować energię w postaci tkanki tłuszczowej. Jest to naturalny mechanizm, który jest pozostałością po naszych dawnych przodkach. Dieta odchudzająca nie może wiązać się z „walką o przetrwanie”, a być procesem niemal nieodczuwalnym dla naszej psychiki. W pierwszej kolejności powinno się więc zacząć więcej ruszać i spalać większą liczbę kalorii w ciągu dnia, a dopiero później zdecydować się na powolne ucinanie kalorii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here