Yerba mate to napój, który przygotowuje się z suszonych, prażonych i kruszonych liści i łodyżek rośliny zwanej ostrokrzewem paragwajskim. Ostrokrzew rośnie na terenach Paragwaju oraz Urugwaju, północnej Argentyny i południowej Brazylii. W innych rejonach hodowla tej rośliny jest bardzo trudna. W Polsce yerba mate staje się coraz bardziej popularna i kupić ją można w większości sklepów spożywczych.
W krajach, w których rośnie ostrokrzew paragwajski mate jest spożywana na co dzień, w ilości nawet około litra. Co sprawia, że yerba mate jest tak popularna? Jest to napój mający wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Jak parzyć yerba mate? W sklepach znajdziemy ten napój w formie torebek, ale aby w pełni cieszyć się właściwościami tego napoju, warto zaopatrzyć się w susz i naczynie przeznaczone do jego przygotowania. Naczynie to wykonane jest z tykwy. Do picia naparu niezbędna jest też bombilla, czyli słomka wyposażona w sitko. Dzięki niej możliwe jest oddzielenie suszu od napoju. Do naczynia sypiemy susz. Musimy wiedzieć, jaką jego ilość wsypać do naczynka, aby napar miał idealny smak. Yerba mate ma intensywny smak, dlatego też na początku przygody z tym napojem warto przygotować nieco słabszy napar. Na początku można napełnić tykwę do 1/4 pojemności, z czasem może to być nawet 2/3 pojemności. Następnie należy wymieszać susz, zakrywając otwór naczynia dłonią i odwracając je do góry nogami. Ta czynność sprawi, że najdrobniejsze kawałki liści oraz pył znajdą się na wierzchu, a większe kawałki zatrzymają się na sitku bombilli. W ten sposób będziemy mieć pewność, że drobne kawałki i pył nie przedostaną się przez sitko. Teraz czas, aby dodać wody. Najpierw wlewamy niewielką ilość zimnej wody, która nawilży susz i uchroni go przed utratą cennych właściwości i smaku. Gdy susz wchłonie całą wodę, dolewamy wodę gorącą. Jaka powinna być jej temperatura? Nie powinna być ona cieplejsza niż 75 stopni Celsjusza. Gorącą wodą napełniamy tykwę do pełna. Tak przygotowany napar pijemy, a gdy płyn się skończy można dodać więcej ciepłej wody.
Susz można zalewać wodą kilkukrotnie, do momentu, gdy napar nie zacznie tracić smaku. Napar yerba mate ma właściwości pobudzające, ponieważ zawiera znaczne ilości kofeiny, która zwana jest mateiną. W jego składzie znajdziemy teobrominy i teofiliny, które także mają działanie pobudzające. Yerba mate ma wiele innych właściwości – wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi, a także zmniejsza napięcie mięśni szkieletowych. Ponadto pobudza trawienie oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zawiera przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe. Picie naparu yerba mate ma też korzystny wpływ na włosy i paznokcie. Jest traktowana jako środek wspomagający odchudzanie, ponieważ hamuje apetyt. Jedynymi przeciwwskazaniami do jej picia jest ciąża i karmienie piersią oraz schorzenia żołądka. Ze względu na zawartość kofeiny nie należy jej podawać dzieciom. Gdy już wiemy jak parzyć yerba mate, warto spróbować zastosować ten wartościowy napój jako alternatywę dla kawy.