Jest ono ważnym elementem wielu potraw i podstawą wielu samodzielnych dań. O czym mowa? O jajku! Jakie właściwości ma ten produkt? Co ciekawego możemy z niego przyrządzić?
Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne jajka, opinie bywają podzielone. Przez długi czas były one uważane za niezwykle zdrowe. Potem, wskazano na to, że mogą one podwyższać poziom cholesterolu. Dziś uznano, że – podobnie jak większość produktów – można je bez problemu spożywać, jednak w rozsądnych ilościach.
Jajko jest przede wszystkim źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Ten makroskładnik jest wzorcowy do tego stopnia, że w 1965 roku Światowa Organizacja Zdrowia uznała ten produkt jako wzorcowy jeśli chodzi o proporcje aminokwasów w produktach. Jajko to również źródło cennych witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy K. Jajka posiadają w sobie także składniki mineralne, na przykład wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, skład jajek również jest korzystny. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jak wygląda sytuacja z kaloryką? Otóż jedno jajko zawiera około 80 kalorii. Warto pamiętać, jeśli chodzi o tuczące produkty, to nie jajka są kłopotliwe, ale dodatki do nich, na przykład majonez.
A jak przyrządzić danie, w którym to jajko odgrywa główną rolę? Jest na to wiele różnych sposobów, każdy równie smaczny. Który z nich smakuje będzie smakować wam najbardziej?
Pierwszym prostym przykładem jest jajko na twardo. To idealna śniadaniowa propozycja. Jak zrobić jajka na twardo? Wrzucamy produkt do garnka z wodą i czekamy, aż woda się zagotuje. Gotujemy jajko z wodą przez 8 minut. Poczekaj, aż jajko się wystudzi, obierz je ze skorupki i gotowe!
A jak w przypadku jajka na miękko? Przygotowujemy je w sposób podobny, jak to na twardo z tym, że czas gotowania jest nieco krótszy. Jaki? To zależy od wielkości produktu. Małe jajko gotujemy przez 3,5 minuty, średnie przez 4, a duże przez 5,5 minuty. Po tym czasie produkt należy wrzucić do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Po wystudzeniu możemy obrać jajko ze skorupki i zjeść.
Inną typowo śniadaniową potrawą jest jajecznica. Jak przyrządzić ją w najbardziej prawidłowy sposób? Przede wszystkim, smażenie jajecznicy powinniśmy zacząć od zimnej patelni. Wrzucamy rozbełtane jajka razem z masłem i powoli rozgrzewamy patelnię. Produkty mają się ścinać powoli i być regularnie mieszane, aby cała masa miała w miarę jednolitą konsystencję. Do jajecznicy możemy dodać ulubione warzywa i mięso.
Formą jajka, które wymaga większego zaangażowania jest jajko w koszulce. aby je zrobić, należy do gotującej się wody z octem wrzucić jajko już bez skorupki. Woda w tym czasie powinna wirować. Cała sztuka polega na tym, aby białko ścięło się i otoczyło żółtko, to ostatnie natomiast powinno być płynne. Wymaga to wprawy, ale efekt jest świetny!
Sposobów na zrobienie jajek jest bardzo wiele. Każdy może znaleźć coś dla siebie. A wy, jaką formę jajka wybieracie? Niezależnie od tego, jaki jest wasz wybór, życzymy smacznego!