Jak gotować soczewicę

Gotowanie dla jednych z nas może się okazać banalnie prostą kwestią, dla innych jest to, można by rzec, ciężki orzech do zgryzienia. Nie każdy z pewnością odnajdzie się w kuchni. Warto jednak posiadać choćby podstawowe umiejętności i wiedzę z zakresu kulinariów. Z pewnością kiedyś może się nam to przydać w życiu. Dlatego też warto korzystać z dostępnej wiedzy i ją poszerzać. Kiedy nie jesteśmy pewni, zawsze możemy się poradzić kogoś, kto ma doświadczenie kulinarne, bądź też skorzystać z pomocy różnych książek, YouTube lub po prostu internetu. Wyszukamy interesującą nas frazę, przeczytamy czy też obejrzymy poradnik i z pewnością ułatwi nam to nasze początkowe kroki w świecie gastronomii. Jednak jak gotować soczewicę? Dobre pytanie. Nie jest to jednak trudne. Na rynku mamy do wyboru bardzo wiele jej odmian, żółtą, czerwoną, zieloną, czarną. Jest ona bardzo pożywna, dostarcza naszemu organizmowi wiele przydatnych składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo jest bardzo zdrowa. Można z niej zdziałać „cuda’. Proste dania jak i te wykwintniejsze. To nie problem. Ograniczać nas może jedynie budżet, nasza wyobraźnia czy też poziom umiejętności. Warto jednak pamiętać, że przed przystąpieniem do gotowania soczewicy należy ją dokładnie przepłukać kilkukrotnie. Wystarczy ją wrzucić na sito, a następnie przelewać pod bieżącą wodą. Pamiętajmy, że jest to bardzo ważne. Następnym krokiem, w zależności od ilości produktu, nalewamy wodę do garnka. Przyjmijmy, że na szklankę soczewicy, potrzebujemy dwóch szklanek wody. Dodajemy odrobinę soli do smaku i zagotowujemy wodę. Kiedy zaczyna wrzeć, wrzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości. Zazwyczaj wystarczy piętnaście minut, warto jednak sprawdzać co jakiś czas czy jest już dostatecznie miękka. Może się zdarzyć, że będzie potrzebować zarówno mniej jak i więcej czasu. Kiedy jest gotowa, można ją podawać lub dodawać, np. do zup. Ogólnie warto także pamiętać, że niektóre odmiany muszę zostać wcześniej namoczone, niczym soczewica czy fasola. Soczewica należy do rodziny bobowatej, a co za tym idzie zawiera dużo białka. Jest to świetna alternatywa dla białka zwierzęcego, dla osób, które są na diecie wegetariańskiej czy też wegańskiej, jednak nie tylko. Świetnie sprawdzi się również u sportowców. Jest bogata w potas, który jest potrzebny naszemu sercu, jak również kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Jest rośliną strączkową, co oznacza, że ma wiele prozdrowotnych dla nas właściwości. Uważa się również, że dzięki znalezionej w niej taninie, może nas chronić przed rozwojem wolnych rodników, a co za tym idzie przeciwdziałać wystąpieniu komórek rakowych, a w przyszłości nowotworom. Jest to bardzo ważna cecha, która pomoże nam uniknąć w przyszłości niepotrzebnych zmartwień i walki z tak ciężką chorobą, jaką jest rak. Pamiętajmy również, że warto jeść kiełki soczewicy. Są one znacznie zdrowsze od samej soczewicy. Zadbajmy o to, aby nasza dieta była bogata we wszelkie potrzebne nam do życia składniki, minerały i kalorie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here