Nadciśnienie to poważny problem naszych czasów, nie tylko w Polsce ale i na świecie. Szacuje się, że w 2025 roku na świecie chorować będzie 1,5 miliarda ludzi na to schorzenie. Jest to problem na tyle poważny, że przyczynia się w dużym stopniu do zwiększenia umieralności pod względem zawałów i wylewów. Panuje powszechne mniemanie, że problem z ciśnieniem zmagają się głównie osoby w podeszłym wieku.
Nic bardziej mylnego, problem ten co raz częściej dotyczy także młodych osób u których książkowa wartość ciśnienia wynosi 120/80. Z czego pierwsza wartość odnosi się do ciśnienia kurczowego a druga natomiast do ciśnienia rozkurczowego. Aby mówić o nadciśnieniu rozkurczowym wartość powinna wynosić ponad 90, a nadciśnienie skurczowe występuje, gdy jego wartość przekracza 140. W wyniku czego przepływająca krew wywiera zbyt duży nacisk na ściany tętnic.
Co powoduje nadciśnienie?
Jest kilka poważnych powodów które dużo osób lekceważy, a na dłuższą metę ma to tragiczny efekt.
Po pierwsze: OTYŁOŚĆ
Jest najważniejszym czynnikiem który doprowadza do nadciśnienia, szereg badań naukowych pokazuje, że aż ponad 80% przypadków nadciśnienia spowodowane jest wzrostem masy ciała. W szczególności na ryzyko podwyższonego ciśnienia przez otyłość są narażeni młodzi ludzie, głównie kobiety.
Po drugie: ZA MAŁO WITAMIN
Nie należy oszczędzać na witaminach i minerałach. Jedz dużo owoców jak i warzyw bogatych w szczególności w witaminę C. Ciągły niedobór tej witaminy w diecie powoduje stały skurcz naczyń krwionośnych. Na podwyższone ciśnienie wpływa też niedobór witaminy D, którą najlepiej jest nadrobić w postaci dużego spędzania czasu na słońcu chociażby.
Po trzecie: ALKOHOL
Choć przyjemnie sobie wypić piwko, a najlepiej kilka, za całą rodzinę, kolegów, koleżanki, za psa, chomika i nie wiadomo za kogo jeszcze. Jednakże alkohol w zbyt dużych ilościach podnosi ciśnienie, może się pojawić zanik mięśni lub w skrajnych przypadkach do niedowładu kończyn, ale niewielka jego ilość (najlepiej) w postaci czerwonego wina które ma właściwości zdrowotne, potrafi spowolnić rozwój miażdżycy. Więc bezkarnie można pozwolić sobie na 1-2 lampki wina (szczególnie czerwonego). Samo 0,5 litra zimnego piwka także nie zaszkodzi!
Po czwarte: PALENIE
Kto nie lubi zapalić sobie przy doborowym towarzystwie, od czasu do czasu co pół godziny? Niestety to pozorna przyjemność. Nikotyna sprawia, że naczynia krwionośne obkurczają się, przez co krew ma utrudnione zadanie przy krążeniu w krwiobiegu, co prowadzi do zwiększonego ciśnienia, choroba układu sercowo-naczyniowego ma szansę na pojawienie się ponad trzykrotnie.
Są to niektóre, najbardziej powszechne przyczyny podwyższonego ciśnienia. Teraz warto zadać sobie pytanie jak zbić ciśnienie?
Jeżeli nadciśnienie nie jest na tyle wysokie aby zagrażać bezpośrednio życiu, stosowanie leków nie jest zalecane, gdyż niosą za sobą skutki uboczne a w skrajnych przypadkach trzeba ich będzie używać już do końca życia.
Najlepszym sposobem jest wykonywanie ćwiczeń aerobowych, na przykład pływanie jest genialnym rozwiązaniem. Dodatkowo będzie ubywać zbędnych kilogramów.
Podstawowym elementem jest oczywiście odpowiednia dieta. Ważnym aspektem jest wyrzucenie soli kuchennej z jadłospisu, która odkłada wodę w organizmie. Sól kuchenna sprawia, że napinają się mięśnie gładkie, wskutek czego wzrasta ciśnienie.
Osoby z nadciśnieniem nie powinny także spożywać zbyt dużej ilości tłustych potraw, przez które wzrasta ilość cholesterolu LDL i trójglicerydów. Cholesterol przywiera do ścianek tętnic tworząc blaszki miażdżycowe i utrudnia w sposób zdecydowany przepływ krwi. Co prowadzi do zwiększenia ciśnienia i oderwania blaszek, a to prowadzi do wylewu. Dieta u takich osób powinna bazować głównie na nie przetworzonych produktach roślinnych.