Rzeżucha, większości z nas kojarzy się z wiosną i Świętami Wielkanocnymi. Można ją wtedy kupić w pięknie wyglądających, żółtych skorupkach jaj, w towarzystwie wielkanocnego kurczaka.
Oprócz walorów estetycznych, rzeżucha jest to roślina jadalna i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dlatego warto samemu posiać rzeżuchę, nie tylko w okresie świątecznym, ale przez również przez cały rok, aby cieszyć się jej walorami smakowymi i zdrowotnymi.
Rzeżucha jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, a głównie witaminy C, która idealnie sprawdzi się, jako ochrona przed chorobami w okresie jesienno-zimowym. Dlatego warto hodować ją, głównie w sezonie grupowym, czyli jesienią, zimą i w okresie przedwiośnia.
Omawiana roślina, dostarcza również witamin, takich jak: A, B, PP i K, oraz żelaza i magnezu. Powinna być więc częstym gościem w jadłospisie kobiet w ciąży, dzieci, osób starszych, chorych na anemię, nadciśnienie tętnicze, choroby serca, czy z problemami ze stawami.
Rzeżucha jest również dobrą alternatywą, dla osób, które nie tolerują laktozy, ponieważ dostarcza ona sporą ilość wapnia.
Najłatwiejszym sposobem na stały dostęp do świeżej rośliny, jest własna jej hodowla na kuchennym parapecie.
A więc jak posiać rzeżuchę?
Potrzebny nam będzie spodek, lub inny płaski pojemnik. W okresie świątecznym możemy wykorzystać skorupkę jajka, lub ozdobny pojemnik na rzeżuchę.
Do czystego i suchego pojemnika wkładamy podłoże, na którym będzie rosła nasza roślina. Może to być lignina, wata, gaza, a nawet ręcznik papierowy. Z wymienionych produktów najlepsza będzie jednak wata, ponieważ jest ona grubsza i dłużej utrzyma wilgoć w naszej hodowli.
Wybrane podłoże zwilżamy wodą. Za pomocą małej łyżeczki rozsmarowujemy nasiona tak, aby były one równomiernie rozłożone i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce.
Należy pamiętać, by codziennie spryskiwać rzeżuchę wodą, podłoże musi być stale wilgotne.
Tak przygotowana rzeżucha, już następnego dnia puści niewielkie korzonki, a po 5-7 dniach możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami.
Jeśli chcemy uzyskać piękną kompozycję w czasie Świąt Wielkanocnych, roślinę należy wysiać 5 dni przed świętami.
Rzeżuchę obcinamy za pomocą nożyczek, tak jak szczypiorek. Hodowla odbywa się w naturalnych warunkach, bez dodatku nawozów sztucznych, dlatego idealnie nadaje się do jedzenia przez dzieci, jak również dorosłych.
Roślina jest pikantna, ma specyficzny ostry smak i zapach. Dzięki swojemu wyjątkowości, można ją jeść, jako dodatek do kanapek, sałatek, twarożku czy nawet omletu.
Własna hodowla rzeżuchy, to idealny sposób na stały dostęp do świeżej rośliny. Nie tylko pięknie wygląda, ozdabiając parapet, ale gdy ją poruszymy, poczujemy wyjątkowy, ostry, a zarazem przyjemny zapach. Sam element komponowania plantacji i siania rzeżuchy, sprawdzi się jako zabawa z dziećmi. Możemy powierzyć im opiekę nad rośliną, nauczyć dbania i codziennego podlewania, które nauczy ich systematyczności, a później zaowocuje pysznymi kanapkami. Pamiętajmy, że bardzo ważny jest codzienny dostęp do świeżej żywności, która zapewni nam dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały.